18 Mayıs 2010 Salı

işlemci aileleri

İşlemci Nedir?

CPU ingilizce olarak Central Processing Unit veya Merkezi İşlem Birimi olarak adlandırılına ve kısaca yukarıda bahsettiğimiz ve daha birçok işlemi yapan ve sistemlerin çalışmasını sağlayan bir ünite olarak adlandırılabilir. Saniyede yaptığı işlem sayısında göre bir hız birimi atanarak işlemcilerin kapasiteleri ve çalışma hızları belirlenmektedir. İşlemcinin çalışma hızları tamamen tasarım ve üretim teknolojisine bağlı olarak değişmekle birlikte yeni nesil işlemcilerde dışarıdan yapılan müdahalelerle (overclock) hız arttırımları söz konusu olmaktadır. İşlemcilerde hız birimi HZ, MHZ ve GHZ olarak adlandırılan birimle ifade edilmektedir. Bazı özel işlemcilerde ise bu birimin yerini Flop adı verilen bir birim almaktadır.

İşlemci Nasıl Çalışır?

İşlemci kendi içinde bir mimariye sahip olup işlemlerin yapılabilmesi için birçok ünitesi bulunmaktadır. İşlemler yapılırken Logic (mantıksal 1 veya 0) mantığı ile yapılmaktadır. Yani iki sayıyı toplamak için ilk olarak sayıların ikilik değerleri (1001010 şeklinde) ele alınır ve bunun üzerine işlemler yapılarak sonuç elde edilir. Veya bir film izlerken ekrandaki görüntünün oluşması için hafızada bulunana ikilik değerler birleştirilerek görüntüler oluşur. İşlemciler hafızalarında bulunana komutlarla dışarıdan gelen uyarılar eşliğinde işlemleri yapmaktadırlar. İşlemcini hafızasında bulunan komutlara o işlemcinin komut seti denilebilir.

Normalde bilgisayarımızda veya başka kompleks ürünlerde sadece bir tane işlemcinin olduğunu düşünürüz oysaki detaylıca inceleyecek olursak
Bilgisayarımızda;

- Ekran Kartı: İkilik sistemdeki verileri görüntüye dönüştürmek ve görüntülerdeki bozukluklar ile yuvarlamalar, gölgelendirmelere, hareketlendirmeler ve diğer bütün efektlerin gerçekleştirilmesi için bir işlemci bulunmaktadır.

- Ses Kartı: Sistemdeki verileri ikilik sistemden alarak özel bir işleme sayesinden duyabileceğimiz şekle getiren, dolby, stereo, çok kanallı gibi özel ifadelerle belirtilen efektlerin oluşması için merkezi bir işlem ünitesine sahiptir.
- Tv Kartı: Yine yayından aldığı verileri ikilik sisteme dönüştürerek işlemci üstünden ekran kartına aktarılmasını sağlayan merkezi bir işlem birimine sahiptir.

Bu örneklerin sayısı sürekli arttırılabilir yani anlayacağımız yapılan her şey için bir işlemci biriminin gerekli olduğudur. Ve işlemcilerin ne işe yaradığı yukarıdaki örneklerde de daha iyi olarak anlaşılmıştır.

İşlemci Üniteleri Nelerdir?

İşlemcinin iç yapısına biraz bakacak olursak çeşitli ünitelerden teşkil edildiği gözükmektedir. Öncelikle kendi içinde bir belleğe sahiptir bu bellekte hafızasında bulunan komutlar (komut seti) ve işlem sırasında geçici bilgilerin saklanması için boş hafıza kısımları bulunmaktadır. Üniteleri biraz daha geniş açacak olursak.

- Data Yolları: İşlemcinin içindeki bölümleri birbirine bağlayan ve bilgi akışının olduğu kısımlar olarak nitelendirebiliriz. Yeni nesil işlemcilerde data yolları çok daha büyük yapılarak (32 Bit, 64 Bit, 128 Bit) büyük verileri daha kısa sürede işlemeye olanak sağlamaktadırlar. Örnek olarak 64 bitlik veri yoluna sahip bir işlemcide tek döngüde 64 bit uzunluktaki bir veri bir yerden bir yere aktarılabilir.

- Cache (Ön Bellekler): Normal olarak işlemci işlemleri gerçekleştirirken bir yerdeki bilgiyi alıp bir kısmını işledikten sonra bilgilerin o anda tutulacağı ram adını verdiğimiz yerlere gönderir fakat işlemler devam ederken önceden ram e atmış olduğu bilgilerden bazılarına gereksinim duyabilir. Fakat işlemci ile ram arasındaki veri transferi işlemcinin kendi içindeki ram bölümündeki beri transferinden çok daha uzundur. Bu nedenle bu tarz gereksinimleri karşılamak için işlemciler dahili bir ram bellek ile (cache – ön bellek) üretilmektedirler. Öneli bilgiler ram bölümüne gönderilirken cache kısmındada saklanmaktadır ve bir işlem sırasında gereksinim duyulduğunda bu kısımda bilgiler alınmakta veya bu kısma aktarılmaktadır.

- ALU: (Aritmetic Logic Unit – Matematiksel Mantık Birimi) olarak ta adlandırılabile bu bölüm ise işlemci içindeki işlemci oalrak nitelendirilebilir. İşlemci içinde 2 lik sistemde işlemlerin yapıldığı bölümdür ve tüm işlemler aslında toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi işlemlerin türevi olduğundan komut setleri ile gelen işlemler buradan gerekli şekilde işlenerek çıkartılmaktadır.

İşlemcinin İç Yapısı Nasıldır ve Nasıl Tasarlanır?

İşlemciler aslında transistör adını verdiğimiz yarı iletken elemanların birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Başlarda 100 -200 transistör birleştirilerek yapılan işlemciler, teknolojinin gelişmesi ise 1 Milyar ve daha fazla transistör birleştirilerek yapılabilir hale geldi. Aşağıdaki resimde yüzlerce milyon transistöre sahip bir işlemcinin yapısını görmektesiniz.

Yukarıdaki resimde aslında yüz milyonlarca transistör bulunmaktadır. Bunlar küçültülerek monte edildikleri için çok fazla sayıda transistör silicon wafer (silikon yüzey) adını verdiğimiz bu küçük yüzey üzerine sığdırılabilmektedirler. İşlemciler tasarlanırken birçok aşamadan geçmektedirler. Tasarım fabrikalarında 200 e yakın ayrı bant dan geçerek üretimleri sonlanmaktadır. Öncelikle transistörlerin monte edilecekler pürüzsüz silikon yüzeyler oluşturulmakta ve elektronik departmanlar da hazırlanan transistör yerleşim planı ve bağlantı şekiller birçok aşamadan geçerek son halini almaktadır.

Transistörlerin bulunduğu alanlar mor ötesi (ultraviyole) ışıklarla aşındırılarak negatif ve pozitif malzemeler eklenerek doldurulmakta ve transistörler oluşturulmaktadır.

Transistörler arasındaki bağlantılar ise yine aşındırma yönteminden sonra aliminyum zerrecikler yardımıyla birleştirilmektedir. Fakat günümüz teknolojisinde artık bu şekilde birleştirilmelerin yapılamayacağı küçüklüklere inildiği için yakın gelecekte karbon bağlantı yöntemi kullanılacaktır. Bu yöntemle enerjinin taşınmasını sağlayan elektronlar karbon yollar üzerinden akacaktır.Bunun haricinde silikon yüzey üzerindeki bağlantıları dışarı ile bağlamak için bir ara yol bölümüm birde iç yapıyı dış etkenlerden koruma için kılıf montajı yapılmaktadır. Silikon yüzeydeki bağlantıları, dışarı taşıyan bağlantılara bağlamak için altın kaynak teknolojisi kullanılmaktadır.

Günümüzde belli başlı işlemci üreticileri bulunmaktadır. Bunların en başında gelenler Intel, AMD, Via, Nvidia, Ati, IBM ve daha saymadığımız birçok firma gelmektedir. Bu şifrekteler sürekli olarak ürünlerini güçlendirerek piyasa sunmaktadırlar. Yeni nesil işlemcilerde sıkcalıkda çok önemli bir faktördür, işlemci sıcaklıkları ile ilgili problemlerin artmasından dolayı firmalara bununla ilgili olarak yapısal mimari değişim çalışmalarına gitmişlerdir. İşlemcilerin tarihi gelişimi ve performans bilgileri ile ilgili makaleler bu bölüm altında sürekli olarak yayınlanacaktır.

GÜNÜMÜZE KADAR ÜRETİLMİŞ OLAN CPU’LAR VE TEKNİK ÖZELLİKLER

Zilog Z80

Zilog Z80mikroişlemci ile 8-bit CPU nesne uyumlu kod Intel 8080 işlemci . Z80 ve talimat sicil tam set 8080 içerir ve kesmeler destekler 8080. Buna ek olarak, Z80 geliştirmeleri birçok:

blok transferi, bit ve string işleme talimatları da dahil olmak üzere 80 yeni talimatlar.

2 yeni dizin kayıt ve genel amaçlı ve durum kayıtlarıyla set yinelenen.

Z80 ve non-Z80 çevresel aygıtlar için kesme yeni tip.

Tek +5 V gerilim.

Zilog Z80 mikroişlemci şirketler birçok kişi tarafından ikinci kaynak. Işlemci bu Klonların Sovyet ve idi imal Doğu Almanya, Romanya.

DDR

DDR VB880D

DDR VB880D
2,5 MHz

Genişletilmiş sıcaklık aralığı

40-pin plastik DIP


Zilog Z80 CPU Doğu Alman klon

Goldstar

Goldstar Z8400A PS

Goldstar Z8400A PS
4 MHz

40-pin plastik DIP

Kawasaki

Kawasaki KL5C8400C

Kawasaki KL5C8400C
44-pin QFP

Mostek

Mostek MK3880P

Mostek MK3880P
2,5 MHz

40-pin yan brazed seramik DIP

Purple seramik / altın top / altın pinleri

NEC

NEC D780C-1

NEC D780C-1
4 MHz

40-pin plastik DIP

Rohm

ROHM BU18400A-PS

Rohm BU18400A-PS
4 MHz

40-pin plastik DIP

SGS

SGS Z8400BC1

SGS Z8400BC1
6 MHz

44-pin plastik LCC

SGS-Ateş

SGS-Ates Z80ACPUD1

SGS-Ateş Z80ACPUD1
4 MHz

40-pin yan brazed DIP seramik

Beyaz pin altın seramik gri izleri / siyah top /

Keskin

Sharp LH0080

Sharp LH0080
2,5 MHz

40-pin plastik DIP

SGS-Thomson

SGS-Thomson Z84C00AB6

Toshiba

Toshiba TMPZ84C00AP-8
8 MHz

40-pin plastik DIP

Toshiba TMPZ84C00AP-8


Intel C4004
15 Kasım 1971'de tanıtıldı. Intel'in bu ailesinin saat hızı 740 kHz, veri yolu genişliği ise 4 bit'tir. Transistör sayısı 2300, pin sayısı 16, fiziksel bellek 640 Byte, program hafızası ise 4 kB idi. Intel 4004 ailesi "ilk ticari işlemci ailesi" olma şerefini taşımaktadır. Bir Intel 4004 işlemcisi, Pioneer 10 uzay aracının beyni olarak kullanılmıştır. Busicom hesaplayıcısından esinlenerek dizayn edilmiştir.


Intel C8008
4 Ocak 1972'de tanıtıldı. Bu ailenin saat hızı 500 kHz ile 800 kHz arasında değişmekteydi. Veri yolu genişliği 8 bit, transistor sayısı 3500, pin sayısı ise 18'dir. Intel mühendisleri bu işlemci ile veri yolu genişliğini arttırmayı öğrenmişti.


Intel C4040
1974 yılının son çeyreğinde tanıtımı yapılmıştır. Saat hızları 500 kHz ile 740 KHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 4 bit, transistor sayısı 3000, pin sayısı 24, fiziksel bellek 640 Byte ve program hafızası 8 KB idi. 4004 model işlemcinin geliştirilmişidir. Resimdeki 4040 ailesinin seramik DIP'e sahip versiyonudur, bundan başka plastik DIP'e sahip versiyonu da mevcuttur. DIP işlemcinin paketlemesinde kullanılan, yani dış yüzeyde hissedilen malzemenin türüdür.



Intel P8080A-1
1 Nisan 1974'de tanıtıldı. Saat hızı 2 MHz, veri yolu genişliği 8 bit, transistor sayısı 6000, pin sayısı ise 40'tır. Adreslenebilir hafıza 64 kB adreslenebilir veri yolu genişliği ise 16 bit'tir. 8008'den 10 kat daha performanslıdır. Altair 8800 trafik ışık kontrolcülerinde, menzilli füzelerde kullanıldı. Intel mühendisleri 2 yıl çalışarak bu efsaneyi piyasaya sürmüştür.


AMD AM9080ADIB
1975 yılında tanıtıldı. Saat hızı 3,1 MHz, veri yolu genişliği 8 bit, transistör sayısı 6000 ve pin sayısı 40'tır. Bunlara ek olarak 64 kB'lık adreslenebilir hafızaya sahipti. Ayrıca bu işlemci AMD'nin tarih sahnesine çıkardığı ilk üründür.


Intel P8085AH-1
Mart 1976'da tanıtıldı. Saat hızı 6 MHz olan bu işlemciler, 8 bit veri veriyolu genişliğine ve 16 bit adreslenebilir veri yolu genişliğine sahipti. Transistör sayısı 6500, pin sayısı ise 40'tır. Ayrıca 64 kB'lık fiziksel hafızaya sahipti. Bir mikroişlemci ilk defa 5 Volt'luk güç kaynağı ile çalıştırıldı. Daha önce 12 Volt ile çalışıyorlardı. Toledo ölçeğinde kullanıldı.



AMD QM8085A2WI
1976 yılında tanıtıldı. Saat hızları 3 MHz ile 5 MHz arasında değişiyordu, az bir fark ama bu o zamanlar çok önemliydi. Veri yolu genişliği 8 bit, transistör sayısı 6500, pin sayısı ise 40'tır. Intel'in P8085'i sebebiyle sönük kaldı.


Intel D8086 1
8 Haziran 1978'de tanıtıldı. Saat hızları 5 MHz ve 10 MHz arasında değişmekteydi. 16 bit veri yolu genişliğine ve 20 bit adreslenebilir veri yolu genişliğine sahipti. Transistör sayısı 29000 ve pin sayısı 40'tır. Ayrıca 1 MB'lık fiziksel hafıza eklenmişti. Intel mühendisleri 2 sene çalışarak veri yolu genişliğini arttırmayı başarmışlar ve x86 mimarisinin temellerini atmışlardı. Bu işlemciler kişisel bilgisayar teriminin oluşmasına yardım etmiş ve sistemlerin fiyatları daha makul olmaya başlamıştır.


AMD P8086-1
1978 yılında tanıtıldı. Bu işlemcilerin de saat hızları 5 MHz ile 10 MHz arasında değişiyordu. 16 bit veri yolu genişliğine, 29000 transistöre, 1 MB'lık fiziksel hafızaya ve 40 adet pin'e sahiptir. Eğer farkettiyseniz bu işlemcilerin özelliklerinin çoğu Intel'in D8086 ailesinin özellikleri ile aynı; bunun sebebi bu işlemcilerin Intel ile yapılan "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" altında Intel tarafından üretilmesidir.


Intel P80C88A 2
1 Haziran 1979'da tanıtıldı. Saat hızları yine 5 MHz ile 10 MHz arasında değişiyor, fakat 16 bit'lik iç mimariye geçildi. 8 bit'lik dış veri yolu genişliğine ve 20 bit'lik adreslenebilir veri yolu genişliğine sahipti. Transistör sayısı 29000 ve pin sayısı ise 40'tır. Adreslenebilir belleğin büyüklüğü ise 1 MB'tı. IBM PC'lerde ve kişisel bilgisayarlarda kullanıldı. 8086 ailesinden farkı 8 bit'lik dış veri yoluna ve 16 bit'lik iç mimariye sahip olmasıdır.


AMD P8088 1
1979 yılında tanıtıldı. Saat hızları 5 MHz ile 10 MHz arasında değişmektedir. 8 bit'lik dış veri yolu genişliğine ve 16 bit'lik adreslenebilir veri yolu genişliğine sahiptir. Transistör sayısı 29000 ve pin sayısı ise 40'tır. Adreslenebilir belleğin büyüklü ise 1 MB'tır. Bu yıllarda işlemci pazarında sadece Intel ile AMD yoktu; pazarın büyüklüğünü farkeden ve pay kapmak isteyen diğer firmalar Siemens, NEC, OKI ve Fujitsu oldu. Fakat bu firmaların yapabildikleri Intel ile anlaşmaktan öteye gidemedi. AMD'nin bu işlemci ailesi de Intel ile yapılan "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" altında Intel tarafından üretilmiştir.


Intel N80C186XL20
1982 yılında tanıtıldı. Saat hızları 8 MHz ile 25 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 16 bit, pin sayısı 68, fiziksel belleğin büyüklüğü 1 MB'tı. Programlanabilir hafıza ve çevre birimine, programlanabilir "interrupt" denetleyiciye, DMA kontrolcüsüne ve local veri yolu denetleyicisine sahipti. Genellikle entegre kontrol uygulamalarında ve terminal gibi sistemlerde kullanıldı. Artık ilşlemciler yapılarıyla günümüzdekilere benzemeye başlıyor. Bu yıllarda bu işlemciler Microsoft'un en yaygın işletim sistemi olan MS-DOS'u çalıştırıyorlardı.


AMD N80C186
1982 yılında tanıtıldı. Saat hızları 6 MHz ile 25 MHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 16 bit, pin sayısı 68 ve fiziksel belleğin büyüklüğü 1 MB'tır. Bu işlemciler de Intel ile yapılan "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" altında Intel tarafından üretilmiştir. Bu sebebten Intel 80186'nın kopyasıdır diyebiliriz.


Intel N80C188XL20
1982 yılında tanıtıldı. Bu işlemcilerin de saat hızları 8 MHz ile 25 MHz arasında değişmektedir. 80186'dan tek farkı 8 bit'lik dış veri yoluna sahip olmasıdır. Daha sonra ismi, iAPX 188 olarak değiştirildi. Bu zaman içerisinde Intel, pazarda tek başına olmasından kaynaklanıyor olsa gerek ürünlerinde küçük değişiklikler yaparak tekrar piyasaya sürüyor.


AMD IN80C188 20
1982 yılında tanıtıldı. Saat hızları 6 MHz ile 25 MHz arasında değişmektedir. 80186'nın 8 bit'lik dış veri yoluna sahip versiyonu; yani bu işlemci de Intel ile yapılan "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" altında Intel tarafından üretilmiştir. Bu arada tarihsel süreç içerisinde adım adım 32 bit'lik, yani günümüzün işlemcilerine doğru yaklaşmaktayız.


Intel N80286 12
1 Şubat 1982'de tanıtıldı. Saat hızları 6 MHz ile 12,5 MHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 16 bit, transistör sayısı 134000, pin sayısı 68, adreslenebilir bellek miktarı 16 MB ve sanal bellek miktarı ise 1 GB'tır. Üretim teknolojisi CHMOS III'tür. Intel mühendisleri transistör sayısını arttırmışlar, saat hızlarını düşürmüşler, 1 GB'lık sanal bellek ilavesi yapmışlar ve buna rağmen 8086'dan 3-6 kat daha performanslı bir işlemci elde etmişler. Bu aile kişisel bilgisayarlarda çok sık tercih edildi. O zamanlar efsane işletim sistemi MS-DOS vardı. Bu işlemci bu özelliklerle Britannica ansiklopedisini 45 saniyede tarayabilir.


AMD R80286 16
1 Şubat 1982'de tanıtıldı. Saat hızları 6 MHz ile 20 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 16 bit, transistör sayısı 134000, pin sayısı 68, adreslenebilir bellek miktarı 16 MB, sanal bellek miktarı ise 1 GB'tır. Üretim teknolojisi NMOS'tur. Bu işlemciler de Intel ile yapılan "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" altında Intel tarafından üretilmiştir. Intel 80286'dan tek farkı üretim teknolojisidir.


Intel KU80386EX25
17 Ekim 1985'de tanıtıldı. 1989'a kadar DX, SX, SL ve EX olmak üzere 4 seri şeklinde güncellendi. Saat Hızı 5 MHz ile 33 MHz arasındadır. Artık veri yolu genişliğinde 32 bit seviyesine erişildi. Transistör sayısı 275000, pin sayısı 132, adreslenebilir bellek miktarı 4 GB, sanal bellek miktarı 64 TB'tır. Üretiminde CHMOS III ve CHMOS IV teknolojileri kullanıldı. Bu işlemci ailesi 32 bit veri setlerini işleyebilen ilk x86 yongasıydı ve Britannica ansiklopedisini 12.5 saniyede tarayabiliyordu. O tarihlerde bu işlemciler Windows 1.0 ve Windows 2.0 işletim sistemlerini çalıştırdılar.


AMD NG80386DX 40
1985 yılında tanıtıldı. Saat hızları 20 MHz ile 40 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit, transistör sayısı 275000, pin sayısı 132, adreslenebilir bellek miktarı 4 GB, sanal bellek miktarı 64 TB'tır. Bu işlemcinin özellikleri Intel 80386'nın özelliklerine benziyor fakat belgelere göre o tarihte "2. işlemci sağlayıcısı anlaşması" bitmişti. Bu işlemcilerin Intel'den tek farkı üretim teknolojilerinin 0.8 micron CMOS olması.


Intel A80486DX4 100
10 Nisan 1989'da tanıtıldı 1994 yılına kadar DX, SX, SL, DX2 ve DX4 olmak üzere 5 seri şeklinde güncellendi. Saat hızları 25 MHz ile 100 MHz arasında değişmekle beraber ilk defa işlemciler üç rakamlı hızlara ulaşmış oluyorlardı. Veri yolu genişliği 32 bit, pin sayısı 168, adreslenebilir bellek miktarı 4 GB, sanal bellek miktarı ise 64 TB'tır. Transistör sayısı 1.6 milyon'a ulaşmakla da Intel mühendisleri artık tranzistörleri küçültmeyi öğrenmişti. Bu işlemciler o zamanların yüksek performanslı sunucularında ve masaüstü sistemlerinde kullanıldı; ayrıca Windows 2.0, Windows 3.0 ve Windows NT gibi sistemleri çalıştırdı.


AMD Am486DX5 133V16BGC
Bu işlemcilerin saat hızları 40 MHz ile 120 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit, transistör sayısı 275000 ve pin sayısı ilk serilerde 168'di daha sonra 208'e çıkartıldı. Adreslenebilir bellek miktarı 4 GB sanal bellek miktarı 64 TB'tır. Ayrıca 8 kB'lık L1 cache eklendi. Üretiminde CMOS teknolojisi kullanılmıştır. Bu işlemciler giriş seviyesinde masaüstü sistemlerde ve çeşiti dizüstü bilgisayarlarda kullanıldı.


Intel Pentium I 5V60
22 Mart 1993'te tanıtıldı, Intel bu aileye Pentium I adını verdi. Pentium I ailesinin saat hızları 60 MHz ile 200 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit olarak belirlendi. Transistor sayısı 3.3 milyondu. 273 pinli "Socket 4" diye adlandırılan bir yapıya sahipti. Fiziksel hafızası 4 GB, sanal hafızası 64 TB, L1 cache değeri ise 16 kB idi. Masaüstü sistemlerin vazgeçilmez parçasıydı. O tarihlerde bu işlemciler Windows 3.0, Windows 3.1 ve Windows NT gibi işletim sistemlerini çalıştırdılar.


AMD K5 PR200ABX
AMD K5 ailesi Mart 1996'da tanıtıldı. AMD, K5 ailesini 1993 yılında tanıtmak isiyordu fakat Intel'in mimarisini bırakıp kendi mimarisine geçme çabalarından dolayı 1996 yılına ertelendi. K5 ailesinin saat hızları 75 MHz ile 200 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit, saat çarpanı 3, L1 cache değeri ise 256 kB idi. Intel Pentium'dan daha başarılıydı. Her ne kadar üzerinde "Windows 95 için tasarlandı" yazsa da diğer sistemlerde de başarılıydı. AMD, artık gerçekten "AMD" olma yolunda ilk adımını atmıştı.


AMD K6 300AFR
AMD K6, 4 Şubat 1997'de tanıtıldı, AMD K6 ailesinin saat hızları 166 MHz ile 300 MHz arasında değişmekteydi. Veri yolu genişliği 32 bit, saat çarpanı 4.5, fiziksel bellek 4 GB, cache değeri ise 64 kB idi. 321 pin'li soket 7'ye sahipti. Windows 95, Windows 98 gibi işletim sistemlerini çalıştırmıştır. Performansı Intel Pentium II'den biraz geride kalmıştır.


Intel Pentium II
7 Temmuz 1997'de tanıtılan Intel Pentium II ailesi, Pentium Pro, Pentium II, Pentium II Xeon, Mobile Pentium II ve Celeron olmak üzere beş farklı aileden oluşmaktaydı. Intel bu ürününde farklı bir soket tipi kullandı ve slot şeklinde tasarlanan bu soket tipi ilk ve son oldu. Çünkü aşırı ısınma sorunu vardı ve bu sorunun üstesinden gelebilecek soğutucu üretilemedi. Titreşimlerden dolayı bir süre sonra işlemci yuvası zarar görüyordu. Masaüstü sistemler için geliştirilmiş olan bu Pentium II ailesinin saat hızları 233 MHz ile 450 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit, saat çarpanı 4.5, L1 cache değeri 32 kB, L2 cache değeri ise 512 kB idi. 7.5 milyon transistore ve 242 pin'e sahipti. Windows 95, Windows 98 gibi sistemleri çalıştırdı.


Intel Mobile Pentium TT266
12 Ocak 1998'de tanıtıldı, Mobile Pentium ailesindendir. Saat hızları 150 MHz ile 266 MHz arasında değişiyordu. Veri yolu genişliği 32 bit, fiziksel hafızası 4 GB, saat çarpanı 4, L1 cache değeri ise 512 kB idi.


AMD K6 266ADZ Mobile
AMD K6 Mobile, 1 Haziran 1998'de tanıtıldı, saat hızları 233 MHz ile 300 MHz arasında değişiyordu. Veriyolu genişliği 32 bit, L1 cache değeri 64 kB ve pin sayısı da 321 idi. Yüksek voltaj ve güç gereksinimlerinden dolayı masaüstü çözümler için tasarlanan işlemcilere benzemektedir. Anlaşılan AMD, "Intel'i geçeceğim" derken güç gereksinimlerini göz ardı etmiş.


AMD K6-2 550AGR
AMD K6-2, 1998'de tanıtıldı, AMD K6 ailesinin güncellenmesi ile "RISC86 Core" temel alınarak üretilmiştir. Saat hızları 200 MHz ile 550 MHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 32 bit, saat çarpanı 5.5, fizksel bellek 4 GB, L1 cache değeri 64 kB olarak belirtilmiştir. 9.3 milyon transistore, 321 pin'li Socket 7'ye sahiptir. AMD, Pentium II karşısındaki K6 başarısızlığını hazmedememiyor ve harıl harıl çalışarak K6 ailesini revizyona sokarak K6-2 ailesini duyuruyor.


Intel Pentium III 1000 RK80533PZ001256
26 Şubat 1999 yılında tanıtıldı. İlk Pentium III, Pentium II'i güncellenerek elde edildi. Pentium III; Xeon, Desktop processors, Mobile Pentium III, Mobile Celeron, olmak üzere dört ailedir. Xeon ailesinin saat hızı 500 MHz ile 1000 MHz arasında değişmekteydi. "Slot 2" kullanmaktaydı, FSB değeri ise 100 MHz - 133 MHz, L1 cache değeri ise 1 MB ile 256 kB arasında değişiyordu. Resimdeki ise Desktop processors ailesindendir. Saat hızı 1 GHz, FSB değeri 133 MHz, veri yolu genişliği ise 32 bit olarak belirtiliyor. L1 cache 32 kB, L2 cache değeri ise 256 kB olarak ayarlanmış.


AMD K6 III 366AFK
AMD K6 III, 2000 yılına girerken tanıtıldı. AMD K6-2 temel alınarak üretilmiştir. Veri yolu frekansı 66 MHz'den 100 MHz'e, L1 cache değeri 128 kB'a yükseltildi ve L2 değeri de 256 kB olarak belirlendi. AMD 2000 yılında 1 GHz hıza ulaştığını ilan etti.


Intel Pentium 4
Pentium 4 ailesi 2000 yılında tanıtıldı. P4 ailesinde veri yolu genişliği 32 bit veya 64 bit'tir. Yani ilk 64 bit veri yolu genişliğine sahip işlemci bir Pentium 4'tü. Bu büyük ailenin saat hızları 1.3 GHz ile 3.6 GHz arasında değişmektedir. FSB değerleri ise 400, 533, 800, veya 1066'dır. Resimdeki Pentium 4'ün özellikleri ise şöyle; saat hızı 3 GHz, FSB değeri 800 MHz, saat çarpanı 15, L1 cache değeri 16 kB ve L2 cache değeri ise 2 MB. 169 milyon tranzistöre sahip ve veri yolu genişliği 64 bit.


Intel Xeon Foster
Intel Xeon Foster 21 Mayıs 2001'de tanıtıldı. Xeon kod ismi Intel'in sunucular için tasarladığı işlemcilere verilmiştir. İlk serverlar ve iş istasyonları için tasarlanan işlemci ailesi Pentium II Xeon'dur. Daha sonra Pentium III altında da Xeon işlemciler üretilmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde Intel, Xeon kod ismini yalnız kullanma kararı aldı ve ilk 1.4 GHz'lik Xeon Foster'ı tanıttı. Foster ailesinin 4 üyesi vardı, genel özellikleri şöyleydi: Saat hızları 1.4 GHz - 2.0 GHz, L2 cache değeri 256 kB, FSB değeri ise 400 MT/s'dir. Çekirdek sayısı ise tektir.


Intel RH80530 1000 512 Mobile
Pentium III Mobile ailesinden. Saat hızı 1 GHz, FSB değeri 133 MHz, saat çarpanı 7, veri yolu 32 bit. L1 cache 128KB ve L2 cache değeri ise 512KB. 478 pinli ve bu ailenin tanıtım tarihi ise 30 Temmuz 2001.


Intel Itanium
Temmuz 2001'de tanıtıldı. Itanium işlemcilerin asıl hedefi yüksek performansa sahip bilgisayarlardı. Bu işlemcinin mimarisinin gelişimi ilk olarak HP tarafından yapıldı ve devamında ise Intel ve Hewlett-Packard ortak olarak birlikte gerçek Itanium mimarisini geliştirdiler. Itanium'da kullanılan mimari Intel'in diğer işlemcilerinde kullandığı mimariden çok farklıydı. Itanium Intel ve HP işbirliği ile kısa sürede gelişimini tamamladı. İlk olarak piyasaya sürülen Itanium işlemciler yüksek fiyat ve düşük performans nedeniyle piyasada liderliğini koruyamadı. Bunun üzerine yetkililer çalışmalarına tekrar başladılar. 1 sene sonra Itanium 2'yi tanıttılar. Itanium'un genel özellikleri şöyle: Veri yolu genişliği 64 bit, saat hızı 733 MHz, veri yolu hızı 133 MHz, pin sayısı 418, L1 cache değeri 32 kB ve L2 cache değeri ise 96 kB.


Intel Xeon Prestonia
Intel Xeon Prestonia 25 Şubat 2002'de tanıtıldı. Tasarımında NetBurst mimarisi temel alınmıştır. Saat hızları 1.8 GHz ile 3.06 GHz arasında değişmektedir. L2 cache değeri 512kB'tır. FSB değeri 400 MT/s ile 533 MT/s arasında değişmektedir. İşlemci çekirdeği sayısı 1, veri yolu genişliği 32 bit olarak belirlenmiştir.


AMD Athlon XP 3200+ AXDA3200DKV4E
13 Mayıs 2003'te tanıtılan, kod adı Athlon XP 3200+ olan bu işlemci, Socket A kullanan işlemcilerin en hızlısıdır. Barton çekirdekli olup saat hızı 2.2 GHz, FSB değeri 400MHz, saat çarpanı ise 11'dir. 128 kB'lık L1 cache ve 512 kB'lık L2 cache değerinin Athlon XP 3200+'ın efsane olmasında payı büyüktür. MMX, SSE, 3DNow! teknolojileri özellikleri arasındadır. Fiyat / Performans oranının yüksekliği nedeniyle tercih edilen işlemciler arasındadır.


AMD Mobile Athlon XP M 2400+ AXMH2400FQQ4C
Efsanevi AMD Mobile Athlon XP ailesi, Athlon XP ailesinin taşınabilir bilgisayarlar için tasarlamış halidir. Saat hızları 1.2 GHz ile 3.0 GHz arasındaydı ve en güçlü işlemcinin FSB değeri 266 MHz, saat çarpanı 13.5'dir. L1 cache değeri 128 kB ve L2 cache değeri ise 512 kB'dir. AMD'nin efsane işlemcileri arasındadır.


Intel Mobile Pentium 4
Intel Mobile Pentium 4 ailesi 11 Ocak 2003'te tanıtıldı. Bu ailenin veri yolu genişliği 32 bit, FSB değeri ise 533 MHz'dir. Saat hızları ise 2.4 GHz ile 3.4 GHz arasında değişmektedir. L2 cache değeri 512 kB'dir. Performans seviyesindeki taşınabilir bilgisayarlar, bu zamanlarda boy göstermeye başladı.


AMD Athlon 64 3800+ ADA3800IAA4CN
AMD Athlon 64, 23 Eylül 2003'de tanıtıldı. Ailenin genel ismi K8, veri yolu genişliği ise 64 bit'ti. Masaüstü bilgisayarlar için tasarlandı, Athlon 64 etiketli işlemcilerin bir çoğu overclok edilebilir olarak tasarlanmıştır. Bellek kontrolcüsünün birden ikiye çıkması sebebiyle pin sayısı artmış ve soket tipleri üç kere değişmiştir. Saat hızları 1.8 GHz ile 2.6 GHz, L2 cache değeri ise 512 kB ile 1 MB arasında değişmektedir. Fotoğraftaki işlemcinin saat hızı, eğer overclock edilirse 3.8 GHz değerine ulaşabiliyor. Standart kullanımda ise hız 2.4 GHz olarak belirlenmiştir. Çekirdek ismi Orleans, transistör sayısı ise 164 milyon olarak ayarlanmıştır. Fiziksel belleği 1 TB iken sanal belleği 256 TB olarak belirlenmiştir. Bu işlemci 23 Mayıs 2006'da tanıtıldı.


Intel Pentium M
12 Mart 2003'te tanıtılan Pentium M ailesi Intel Centrino teknolojisinin bir parçasıdır. Taşınabilir uygulamalar için özel tasarlanmıştır. Veri yolu genişliği 32 bit'tir. Saat hızları 0.9 GHz ile 2.26 GHz, veri yolu hızı ise 400 MHz ile 533 MHz arasında değişmektedir. Resimdeki işlemcinin özellikleri ise şöyle: Saat hızı 2.26 GHz, veri yolu hızı 533 MHz, saat çarpanı 17, transistör sayısı 140 milyon. Uyku modunda harcadığı enerji 2.92W, maximum harcadığı enerji isie 39.45W.


Intel Xeon MP Gallatin
2003 yılının Mart ayında tanıtıldı. Tek çekirdek bulundurması, 32 bit veri yolu genişliği, 533 MT/s FSB değeri önemli özellikleri arasındadır. Saat hızları 2.4 GHz ile 3.4 GHz arasında değişmektedir. L2 cache değeri 512 kB, L3 cache değeri ise 1MB'dır.


AMD Opteron 244 OSA244CCO5AH
AMD Opteron ailesi K8 mimarisini temel alan sunucu sınıfı işlemcilerden oluşur. 22 Nisan 2003'te tanıtılmıştır. Veri yolu genişliği 64 bit, L2 cache değeri ise 1 MB olarak belirlenmiştir. Çift bellek kontrolcüsüne sahiptir. Saat hızları 1.4 GHz ile 3.0 GHz arasında değişmektedir. AMD bu işlemci ailesi ile daha önceleri iddialı olmadığı giriş ve orta seviye iş istasyonlarında söz sahibi oldu. Intel bu yükselişe seyirci kalamdı ve aynı mimariye sahip işlemcileri (EM64T) piyasaya sürdü.


AMD Mobile Athlon 64 3000+
AMD Mobile Athlon 64, 23 Eylül 2003'te tanıtıldı. AMD'nin K8 platformunun ilk mobile ailesidir. Tek kanal DDR tipi bellek kontrolcüsüne sahiptir. Veri yolu genişliği 64 bit, L1 cache değeri 128 kB'tır. Saat hızları 1.6 GHz ile 2.6 GHz, L2 cache değeri ise 512 kB ile 1 MB arasında değişmektedir. Resimdeki işlemcinin özellikleri ise şöyle: Saat hızı 1.8 GHz, transistör sayısı 105 milyon, çekirdek ismi ise ClawHammer.


AMD Sempron 64 LE
Sempron ismini K7 mimarisindeki işlemcilerin arasında anmıştık, bu da K8 mimarisinin Sempron'u. Aralarındaki en önemli farklılık K7 mimarisindeki Sempron'un veri yolu genişliği 32 bit iken K8 mimarisindeki Sempron'un veri yolu genişliğinin 64 bit olması. Veri yolu genişliğinin 64 bit olması sebebiyle kendisine "Sempron 64" de denilmekte. Ayrıca çift 333 MHz DDR2 tip bellek kontrolcüsüne sahip. Resimdeki Sempron'un özellikleri ise şöyle: Saat hızı 2.0 GHz, L1 cache değeri 128 kB, L2 cache değeri 256 kB, çekirdek ismi ise Sparta.


Intel Celeron M
Intel Celeron M, 5 Ocak 2004'te tanıtıldı. Düşük fiyatlı mobil işlemci olarak ün yapmıştır. Veri yolu genişliği olarak 32 bit ve 64 bit olmak üzere iki tip kullanılmıştır. Saat hızları 1.2 GHz ile 2.0 GHz arasında değişmektedir. FSB değeri 400 MHz ve 533 MHz arasında değişmektedir. Üretim teknolojileri 65 nm, 90 nm ve 130 nm'dir. L2 cache değeri ise 512 kB ile 1 MB arasında değişmektedir.


Intel Celeron D 356 HH80552RE093512
Intel Celeron D ailesi 25 Haziran 2004'te tanıtıldı. Veri yolu genişliği olarak 32 bit ve 64 bit olmak üzere iki farklı tip kullanılmıştır. Saat hızları 2.13 GHz ile 3.6 GHz arasında değişmektedir. FSB değeri 533 MHz'dir, L2 cache değeri ise 256 kB ile 512 kB arasında değişmektedir. Fotoğraftaki Celeron D'nin özellikleri ise şöyle: Saat hızı 3.3 GHz, veri yolu hızı 533 MHz, saat çarpanı 25, veri yolu genişliği 64 bit, L1 cache değeri 16 kB, L2 cache değeri ise 512 kB'tır. Üretim teknolojisi 65 nm'dir.


AMD Turion 64 Mobile Technology ML-32
AMD Turion 64 Mobile ailesi 10 Mart 2005'te tanıtlıdı. K8 mimarisinden hareketle yeni bir bakış açısı ile tasralanan AMD Turion 64 Mobile ailesi 64 bit veri yolu genişliğine, 1.6 GHz ile 2.4 GHz arasında değişen saat hızına, 90 nm üretim teknolojisine sahiptir. L2 cache değeri ise 512 kB ile 1 MB arasında değişmektedir.


Intel Pentium D
Intel Pentium D ailesi 2005 yılında tanıtıldı. Bu ailenin tasarımında Intel NetBurst mimarisi temel alınmıştrır. Çift çekirdek içermektedir. Veri yolu genişliği 64 bit'tir. Saat hızı 2.66 GHz ile 3.6 GHz, L2 cache değeri 2 MB ile 4 MB, FSB değeri ise 533MHz ile 800 MHz arasında değişmektedir. Üretimde 65 nm ve 90 nm teknolojileri kullanılmıştır.


Intel Pentium Extreme Edition
Intel Pentium Extreme Edition 18 Nisan 2005'te tanıtıldı. Masaüstü sistemleri performans bakımından göklere çıkaran efsane çift çekirdekli işlemci olarak tanınırlar. Saat hızları en aşağı 3.2 GHz olan bu işlemci ailesinin 840 kodlu ilk üyesi Pentium D ailesindeki 840 kodlu üyeden yüzde 15 - 20 arasında daha hızlıdır. Tasarımında 90 nm ve 65 nm mimarileri kullanılmıştır. FSB hızları 800 MHz ve 1066 MHz arasında, L2 cache değeri ise 2 MB ve 4 MB arasında değişmektedir.


Intel Xeon MP 7030
10 Ekim 2005'te tanıtıldı. Xeon kodlu işlemcierin ilk çift çekirdekli ailesidir. NetBurst mimarisi temel alınmştır. Saat hızları 2.6 GHz ile 3.0 GHz arasında, FSB değerleri ise 667 MHz ile 800 MHz arasında değişmektedir. Sunucu sistemleri için iyi bir çözümdü.


Intel Core Solo
2006 ylında tanıtıldı. Intel Core ailesinin alt-ailesidir. Tek çekirdekli olup saat hızları 1.2 GHz ile 2.0 GHz arasında değişmektedir. FSB değeri 667 MHz, L2 cache değeri 2 MB, üretim teknolojisi ise 65 nm'dir. Dizüstü sistemler için tasarlanıp üretilmiştir. Düşük güç tüketimi en önemli özelliğidir.


Intel Core Duo
5 Ocak 2006'da tanıtıldı. Intel Core ailesinin Core Solo gibi alt-ailesidir. Intel firmasının dizüstü sistemler için ürettiği ilk çift çekirdekli işlemcidir. Veri yolu genişliği 32 bit, L2 cache dğerleri 2 MB, üretim teknolojisi ise 65 nm'dir. Saat hızları 1.06 GHz ile 2.33 GHz arasında, FSB değerleri ise 533 MHz ile 667 MHz arasında değişmektedir. Core Solo'ya göre TDP değeri 4W yüksektir ama Core Solo'ya göre çok daha performanslıdır.


AMD Turion 64 X2 Mobile Technology
AMD Turion 64 X2 Mobile ailesi 17 Mayıs 2006'da tanıtıldı. K8 mimarisi temel alınarak çift çekirdekli olarak tasarlanmıştır. Veri yolu genişliği 64 bit, L1 cache değeri 128 kB'tır. Saat hızları 1.6 GHz ile 2.3 GHz, L2 cache değeri ise 512 kB ile 1 MB arasında değişmektedir. Çift kanal DDR2 kontrolcüsüne ve Hyper-transport bağlantı teknolojisine sahiptir. Üretim teknolojisi olarak 65 nm ve 90 nm kullanılmıştır.


Intel Core 2 Extreme
27 Temmuz 2006'da tanıtıldı. Çekirdek sayısı 2 ile 4 arasında, saat hızları 2.9 GHz ile 3.2 GHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 64 bit'tir. L2 cache değerleri 4 MB ile 12 MB arasında, FSB değerleri ise 800 MHz ile 1333 MHz arasında değişmektedir. Üretim teknolojileri ise 45 nm ve 65 nm'dir. Bu işlemci ailesi performans tutkunları için vazgeçilmezdir. Crysis oyununun yapımcıları Crysis oyunu için bu işlemciyi tavsiye etmektedir.


Intel Core 2 Duo
22 Nisan 2007'de tanıtıldı. Core Duo mimarisinden örnek alınmıştır, Core Duo'nun masaüstüne taşınmış halidir. Core 2 Duo, Core Duo'dan farklı olarak 64 bit mimarisini desteklemektedir. Saat hızları 1.80 GHz ile 3.16 GHz arasında, FSB değerleri ise 800 MHz ile 1333 MHz arasında değişmektedir. Çift çekirdekli olmasına ek olarak her bir çekirdek için 64 kB L1 cache değerine, ayrıca 2 MB ya da 4 MB L2 cache değerine sahiptir.


Intel Core 2 Quad
20 Nisan 2007'de tanıtıldı. Bu 4 çekirdekli işlemcilerin saat hızları 2.4 GHz ile 2.8 GHz arasında, L2 cache değerleri 6 MB ile 12 MB arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 64 bit, veri yolu hızı ise 1066 MHz ya da 1333 MHz'dir. Kullanılan mimari ise 65 nm ve 45 nm'dir. Performans bakımından tam bir canavar olan bu işlemcilerden en ünlüsü Q6600 kodlu olanıdır. Ancak bugünlerde Penryn çekirdekliler de epey ses getireceğe benziyor.


AMD Phenom X4
19 Kasım 2007'de tanıtıldı. Phenom X4 ailesi K10 mimarisi tabanlı, ilk 4 çekirdekli işlemcilerdir. Saat hızları 1.8 GHz ile 2.5 GHz arasında değişmektedir. Veri yolu genişliği 64 bit, L2 cache değeri her çekirdek için, 512 kB, L3 cache değeri ise 2 MB'tır. Üretiminde 65 nm teknolojisi kullanılmıştır.



AMD Phenom X3
AMD Phenom X3 ailesi 27 Mart 2008'de tanıtıldı. 3 çekirdekli olan bu işlemcilerin saat hızları 2.1 GHz ile 2.4 GHz arasında değişmektedir. L2 cache değerleri 512 kB, üretim teknolojileri ise 65 nm'dir. Ayrıca 2 MB'lık L3 cache değerine sahiptir. Phenom X4 gibi bu ailenin de temeli K10 mimarisine dayanmaktadır.

İNTEL KUŞAKLARI TABLODA GÖSTERİMİ

KUŞAK

İşlemciler

Üretim Teknolojisi (Mikron)

Hız (MHz/GHz)

Transistör Sayısı

Önbellek

1. Kuşak

8086

6-3

4-16 MHz

29.000 -100.000

-

8088

-

80186

6-40 MHz

-

80188

-

2. Kuşak

80286

1,5

6-25 MHz

134.000

-

3. Kuşak

80386

1,5

16-40 MHz

275.000

-

80386SX

-

80386DX

-

4. Kuşak

80486

1,0

25-66 MHz

1.200.000

-

80486SX

-

80486DX

8 KB L1

80486DX2

80486DX4

5. Kuşak

Pentium

0,6

60-166 MHz

3.100.000

16 KB L1

Pentium MMX

120-233 MHz

4.100.000

32 KB L1 128,256 veya 512 KB L2

6. Kuşak

Pentium Pro

0,5-0,35

113-200 MHz

5.500.000

16 KB L1 256,512 veya 1 MB L2

Pentium II

0,28-0,25

233-450 MHz

7.000.000

32 KB L1 256,512 KB, 1 MB veya 2 MB L2

Celeron

Xeon

Pentium III

0,25-0,18

450 MHz- 1.26 GHz

8.200.000

32 KB L1 256 veya 512 KB L2

Celeron (PIII)

Xeon (PIII)

7. Kuşak

İtanium (64 Bit)

8. Kuşak

Pentium IV

0,18-0,13-0,09 (90 nanomikron)

1.3-3.06 GHz

42.000.000

16 KB L1 256,512 veya 1 MB L2

Celeron (PIV)

Xeon (PIV)

Pentium IV HT

130-90-65 nanomikron

2.4-3.89 GHz

55.000.000

16 KB L1 512 KB, 1 MB veya 2 MB L2

Pentium IV HT Extreme Edition

130-90 nm

3.2-3.73 GHz

16 KB L1 512 KB veya 2 MB L2 2 MB L3

Pentium D

90-65 nm

2.66-3.60 GHz

100.000.000

2x1 MB veya 2x2 MB L2

Celeron D

2.13-3.46 GHz

256 veya 512 KB L2

Pentium IV Extreme Edition

90-65 nm

3.20-3.73 GHz

2x1 MB veya 2x2 MB L2

Core 2 Duo

65 nm

1.86-2.93 GHz

291.000.000

2 MB veya 4 MB L2

Intel® Core™2 Extreme processor

Dört işlemci çekirdeği, maksimum 12 MB paylaşımlı L2 ön bellek¹ ve 1333 MHz Ön Veri Yolu ile Intel Core 2 Quad masaüstü bilgisayar işlemcileri tamamen yeni hafniyum tabanlı devreye sahip 45 nm Intel Core mikro mimarisiyle sağlanan inanılmaz performans ve güç verimliliği sunar.

Intel® Core™ i5 processor

Intel Core i5 mobil işlemci Intel® Turbo Boost Teknolojisi¹ ile işlemcinizi otomatik olarak hızlandırırken mobil işlemcinizdeki çekirdeklerin aynı anda iki farklı iş üzerinde çalışmasına olanak veren Intel® Hyper–Threading Teknolojisi (Intel® HT Teknolojisi) sayesinde aynı anda iki iş yapmanızı sağlar.

Intel® Core™ i7 procesor

Notebooklarınızda iş yükünüze uyan performansı dinamik olarak hızlandıran hızlı, akıllı çoklu çekirdek teknolojisi sunan Core i7 işlemcileri, dört çekirdek performansına inanilmaz performans katar ve işlemci teknolojilerinde en son yenilikleri içerir; • Intel® Turbo Boost teknolojisi talepkar uygulamalardaki hızı artırır, bu da en cok ihtiyacınız olduğu zamanda iş yükü performansınıza uyacak performansı dinamik olarak hızlandırır.² • Intel® Hyper-Threading teknolojisi yüksek işlem parçacıklı uygulamaları daha fazla işi paralel olarak yapmak için etkinleştirir. İşletim sistemine sunulan 8 işlem parçası ile çoklu görev daha kolay hale gelir.³ • Intel® Smart Cache daha yüksek performans, daha etkili önbellek alt sistemi sağlar. Sektör lideri, çok parçalı oyunlar için geliştirilmiştir. • Intel® QuickPath Interconnect daha fazla bant genişliği ve daha az gecikme icin tasarlanmıştır. Extreme Sürümü işlemcisi ile 25.6 GB/saniyelik veri aktarımı hızına erişin. • Entegre bellek denetleyicisi 3 adet DDR3 1066 MHz bellek kanalı etkinleştirir, bu da 25,6 GB/saniyelik bellek bant genisliği sağlar. Bu bellek denetleyicisinin düşük seviyedeki gecikmesi ve yüksek bellek bant genişliği veri yoğunluklu uygulamalar için mükemmel performans sunar. • Intel® HD Boost birçok multimedya ve işlemci ağırlıklı uygulamalarda iyileştirme sağlar. 128 bit SSE talimatları, SSE4 ile optimize edilmiş uygulamalarla yeni bir işlemci etkinliği seviyesini sağlayan, her bir saat döngüsü başına mükemmel oranlarda dağıtılı

Intel® Core™ i7 processor Extreme Edition

3,33GHzçekirdekhızıGHzIntel®TurboBoostTeknolojisiile3,6kadar,6çekirdekveIntel®HyperThreading Teknolojisi ile 12 işleme konuları12 Intel ®AkıllıMBCache3kanalDDR3 1066 MHz bellek 32nm üretim süreci teknolojisi

CPU NESİL GEÇİŞLERİNE NEDEN OLAN TEKNOLOJİK GELİŞMELER

1-HT (Hyper Threading) Teknolojisi

Yüksek kalitede video ile ses, ağır veritabanı uygulamaları birçok veriyi işlemezorunluluğu getirmektedir. Bu kadar çok veriyi işlemek için birden fazla işlemcikullanılabilir. Ancak bu pahalıya mal olur. Bu tip bir çözüm yerine, kullanılabilecek dahaucuz çözümlerden biri olan Hyper-Threading (HT) teknolojisi sayesinde bir işlemcibirbirinden bağımsız iki programa ait veriyi aynı anda işleyebilmektedir. Hyper Threadingteknolojisi için aynı anda birkaçyazılımıçalıştırırken, randımanı artırmaya yarayan birteknolojidir denilebilir.HT teknolojisi, bu teknolojiyi destekleyen işlemciye, çipsete, sistem BIOS’a ve işletim

sistemine sahip bilgisayar sistemleri gerektirir. Örneğin, Windows 2000 Professional HT’yidesteklemediği için, bu işletim sistemi yüklü olan bir bilgisayarda HT’nin getirdiği

performanstan yararlanılamaz. Performans kullandığınız donanım ve yazılıma bağlı olarakdeğişir.

2-Çift Çekirdekli İşlemciler (Dual-core Processors)

Çift çekirdekli işlemci tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam

yürütme/çalıştırma biriminden (çekirdek) oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi, aynı çipsetve belleği kullanır. İki çekirdeğin olması, aynı anda çoklu uygulama çalıştırma olanağısağlar.

3-Centrino Teknolojisi

Intel’in dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği bir teknolojidir. IntelPentium M İşlemci, Mobil Intel® 915 Express çipset ailesi veya Intel®855 çipset ailesi, Intel PRO/kablosuz ağ bağlantısı ailesi bileşenleriniiçeren bilgisayar sistemleri centrino teknolojili olarak adlandırılmaktadır.Diğer bir ifadeyle bu bileşenleri içeren dizüstü bilgisayarlar Intel’den‘Centrino Notebook’ adını taşıma onayı alabilecekler.

Daha az güç kullanıp daha az ısınmayı, işlemci boyutunu küçülterek dizüstü bilgisayarboyutlarını da küçültmeyi, pil kullanım süresini artırmayı, kablosuz internete girmeyi vedaha yüksek performans sağlamayı amaçlayan bir teknolojidir. Centrino teknolojiliişlemciler GHz seviyesi bakımından daha düşük değere sahip olmalarına rağmen elde edilenperformansları daha yüksektir. Intel farklı tasarımlar oluşturarak ve farklı bilgisayardonanımlarını bir bilgisayarda toplayarak kullanıcılarına daha fazla performanskazandırmaya çalışmaktadır. Centrino dışında Dothan, Sonoma gibi adlarla yeni teknolojilibilgisayarları piyasaya sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder